Året i snabbrepris, någon slags sammanfattning

De sista dagarna av förra året grät jag på min säng, svalde ångestdämpande och skrek ut min ilska i skogen. Tänkte att saker måste bli bättre nu. 2017 kom och tog slut. Och jag repade mig, så som jag lovade mig själv att jag måste göra. Trots att allt blev, och kanske var tvunget att bli, ännu sämre först.
 
Jag har suttit på en väns soffa och blivit lovad att det går över. Att hur ont det än gör på vägen så slutar det plötsligt riva din insida i bitar. Efteråt vet man inte riktigt hur. Men det går över. Jag tänker att jag är den enda i hela världen för vem det inte kommer gå över.
 
Jag har stått på dunkla dansgolv där alla röker och någon bränner min hand med sin cigarett. Jag märker det inte först, för allt svider. Dansgolv där de andra utbytesstudenterna, de jag känt i några veckor och som pussar mig på kinderna och vill ses jämt, är min trygghet.
 
Jag har väst mellan tänderna att jag ska sparka in käften på svinen.
 
Jag har legat på min säng och tänkt att jag inte vill leva mer. Det var så väldigt mörkt ett tag.
 
Men jag har också sakta lärt mig stå igen. Jag har läkt. Vet i efterhand inte hur, men tid är ett fantastiskt koncept och distans nödvändigt när upprörda känslor måste dämpas. Jag har glittrat i publikhav, varit explosionsartat tacksam för mina vänner. Lärt känna nya, halkat bakåt igen, blivit rädd för mitt eget vrede. Upplevt äventyr jag måste skriva om en dag. Lovat och glömt, förlåtit, fördömt.
 
 
Men såhär på årets sista dag: Jag är glad igen. Jag mår bra. Det trodde jag inte att jag skulle göra. Jag har lärt mig en del. Och fast att det var allt jag visste första halvan av året har jag svårt att relatera till hur dåligt jag mådde då. Så till slut finns någon slags tacksamhet. Trots allt. Ett bra slut är viktigare än en bra start. En sak är klar: Jag känner att jag lever.

nyår
28 kommentarer

Mina mest gillade bilder på Instagram 2017

 
Plats 9
En från Österrikes nationalbibliotek med bildtexten "När jag säger att jag ska ha ett bibliotek i mitt framtida hem är det något i den här stilen jag tänker". 
 
 
Plats 8
Yours truly på en stand på Gran Canaria. Vem gillar inte sånt liksom?
 
 
Plats 7
En halvsur selfie.
 
 
Plats 6
En till selfie! I samma tröja. Alla gillar det kaxiga i "Your loss, babe".
 
 
Plats 5
Det är svårt att motstå två midsommarflickor. Förståeligt att denna bild på Moa och mig fått många likes.
 
 
Plats 4
Alltså den här bilden, när jag skålar med mina fyra bästa personer, är lätt den härligaste som tagits på hela året.
 
 
Plats 3
En bild där jag är GLAD gick också väldigt bra hem i stugorna. Tittar man på förra årets mest gillade bilder verkar även tröjan jag bär ha en betydande roll.
 
 
Plats 2
Årets julhälsning från mig och syskonbarnen blev poppis.
 
 
Plats 1
Årets mest gillade! Min mest gillade genom tiderna! Alltså... sorri, men är det inte ett ganska dåligt val? Gillar inte den här bilden. Men oh well, kul att några andra gör det! 
 
Vill ni följa mig på Instagram så heter jag @grantz.jpg där! 
instagram
17 kommentarer

Listan om 2017

Hur har ditt år varit?
Väldigt indelat. Så olika under vår, sommar, höst. Det har inte alls flutit på sömlöst utan varit hackigt och haft många tvistar, stopp och ändringar. Kan sammanfatta det som spretigt och rörigt. Märkligt. En paus. Egentligen mitt mest utmanande år hittills i livet. Det har varit svårt. Jag har haft det svårt med mig själv.
 
Gjorde du något 2017 som du aldrig gjort tidigare?
Jag pluggade utomlands i sex veckor, bodde med en kompis, flög själv, tog studieuppehåll, gick på Tinder-dejt, blev inlagd på sjukhus, bytte klass, var i Spanien och badade i Atlanten.
 
 
Lärde du känna någon ny?
Fantastiska utbytesstudenter i Wien, vänners vänner, kollegor på jobbet, personer jag dejtade, kursare när jag började ny klass i höstas.
 
Vilka låtar kommer påminna dig om 2017?
 
 
Det bästa med året?
Mina vänner. Att leva i Jkpg-bubblan med dem är det finaste jag vet. Också en revansch att jag pluggade om terminen som fick mig att gråta hela förra hösten - den här gången med högsta betyg på nästan allt.
 
Det sämsta med året?
Att jag mådde så jävla dåligt större delen av året.
 
Vilka länder besökte du i år?
Österrike, Norge, Nederländerna och Spanien.
 
 
Har du varit sjuk eller skadat dig?
Fick en blindtarmsinflammation i våras. Har också hängt på sjukhus i samband med samtalsterapi och på grund av min dåliga syn.
 
Största framgång på jobbet?
Eh... värvade ganska många klubbmedlemmar i somras.
 
Största framgång på det privata planet?
Blev människa igen. Kom över saker. Återerövrade lite självrespekt. Tog mindre skit.
 
Vad gjorde du på din födelsedag 2017?
Åt brunch med Julia och Linnéa. När Mikaela anslöt senare på kvällen åt vi mat och sjöng schlagers. Gullisar som spenderade hela dagen med mig. ♥
 
 
Blev du kär i år?
Det blev jag.
 
Var du gladare eller ledsnare jämfört med tidigare år?
Framför allt under första halvåret var jag mer ledsen, vilket är ganska brutalt med tanke på mitt 2016. Men sedan mitten av november ungefär har jag varit gladare än på länge. Peppt!
 
Vilka datum kommer du alltid minnas och varför?
25 och 26 augusti. Två dagar under insparksveckan då så många knäppa grejer hände. Jag var high on life, tog allt med en klackspark, skreksjöng med mina vänner och kramades. Har en så klar minnesbild av hur jag stod med Linnéa och Helena i ett publikhav, skrattade oavbrutet åt allt de sa och kände mig så jävla lycklig där i regnet.
 
Kommer också minnas sommarhelgen och vinterhelgen med mina systrar och min mamma för det var så välbehövligt och fint fint fint.
 
 
Vad ska du göra 2018?
Plugga min valbara termin och sedan skriva c-uppsats. Skaffa ett extrajobb. Fortsätta träna. Ta tillvara på den sista tiden med gänget samlat i Jönköping.
 
Har du några nyårslöften?
Har en hel lista med mål! Första gången någonsin, brukar hata sånt. Men nu har jag konkreta saker jag strävar mot och det känns så peppigt. Kom då 2018, vad kul vi ska ha!
blogglista
11 kommentarer