Lördagslistan en fredag

Hur har din dag varit?
Är mitt i den, men hittills bra. Skulle ta en promenad i morse men ångrade mig halvvägs och gick för att handla istället. Tänkte testa en ny butik men det kändes inte heller bra så jag gick tillbaka till min gamla vanliga. Lagade mat förut pga så himla taggad på matlagning. Nu undrar jag mest vad jag ska göra resten av dagen. Titta på Buffy eller läsa, kanske. 
 
Vad skulle du hetat om du inte fick det namn du har nu?
Det var så nära att jag fick heta Rebecka, men i sista stund tyckte pappa att det skulle bli för krångligt för mig att lära mig stava ett så långt namn. Hallå, snacka om att underskatta min framtida kompetens? Lärde mig läsa och skriva först i klassen ju.
 
En liten person som hade kunnat heta Rebecka.
 
Vilket är ditt största beroende?
Bekräftelse.
 
Vad gör du när ingen annan ser?
Typ allt pga är jätteofta själv. Men jag äter jättemycket och pillar bort kvisslor från min panna osv. 
 
Finns det något helt vanligt en gör som du tycker är ovanligt roligt?
Rensa garderober, städa mitt hem, organisera i skåp och lådor.
 
Om du skulle bli psykiskt sjuk, vilken sorts sjukdom skulle du drabbas av?
Lol, har väl redan en släng av många grejer men ångestsjukdomar och depression ligger nog nära till hands.
 
Vad beställer du på krogen?
Har inte varit ute på SÅ länge? Men öl kanske. Har väldigt mycket öl i min kyl för tillfället.
 
Jag och Linnéa på en sittning i december 2015. Sittning var ju sjukt länge sedan.
 
Vilken är din största skräck?
Att misslyckas, att personer som står mig nära ska försvinna och att inte vara omtyckt.
 
Hur gör man för att ragga på dig?
Är intresserad och ställer genuina frågor, typ. Jättesvårt att ragga på mig, uppenbarligen. Har märkt att något som krävs för att fånga mitt intresse är att personen kan uttrycka sig bra både i text och tal, både grammatiskt och liksom kreativt. RYSER när folk startar konversationer med "Hej hur är det?" och därmed direkt avslöjar sig som livets tråkigaste person. Herreguuuud.
 
Vad har du funderat över på sistone?
Integritet och identitet. Blir TOKIG på dessa grejer, men ingen verkar riktigt vilja bolla med mig.
 
När skäms du?
När jag påstår något som visar sig vara fel, när jag glömmer bort vilken kund jag höll på att hjälpa för att alla ser likadana ut, när jag missar något på jobbet, när jag är dålig på att höra av mig till mina vänner, när jag pladdrar dumheter för att jag är nervös. Ganska ofta, alltså. Och då har det ändå blivit så oändligt mycket bättre med åren? Snacka ängslig person.
 
Vem är den mest kända människa du talat med?
Den enda jag kommer på är Reine Brynolfsson, när han köpte kaffe på kafét jag jobbade på förra sommaren.
 
- Hej hej!
- En kaffe att ta med.
- Absolut. 27 kronor. Så har du kaffet på bordet där borta. Kvitto? Tack tack!
 
Det kanske inte ens var Reine Brynolfsson när jag tänker efter.
 
Nellie bakade tårta på jobbet när jag fyllde år förra året. Äkta bra kollega.
 
Vilket uttryck använder du lite för ofta?
Typ. Så himla. Märkligt. Och just nu på jobbet låter jag som en övertrevlig robot på repeat. "Hej hej. 265 kronor. Medlem? Något du vill bli? Tack så mycket!"
 
Har du någon gång fått en konstig komplimang som varit bra ändå?
Känns som att Manja är en typisk person som ger jätteknäppa men ändå bra komplimanger. Minns inget specifikt dock. Elin sa någon gång att jag har ett tydligt varumärke på sociala medier vilket jag kanske inte håller med om men gillade att höra.
 
Vilket är ditt vanligaste vardagsproblem?
Att jag blir så svettig av att cykla till jobbet och måste badda pannan med kallt vatten innan jag går ut i butiken.
 
 
Vad gör du när du är ledsen?
Dyker ner ännu mer i den ledsna känslan genom att lyssna på sorglig musik och tänka på hemska saker.
 
Om du bara fick ha på dig en sak för resten av ditt liv, vad skulle det vara?
Pyjamas. Palla obekväma kläder.
 
Har du någon gång slagit någon?
Har ett svagt minne av att det nog hänt. Också en grej att skämmas för.
 
Vad ser du fram emot just nu?
Reunionpartyt jag och min Jönkan-familj ska ha i slutet av augusti. Tänker på detta typ varje dag??
 
Lista från Ellen Lindberg
28 kommentarer

Alla spöken i varje gata är svåra att komma undan

 
Jag vaknar i mina mjukaste lakan och tänker att jag har det så fint här, tänk att det är mitt. Snörar på mig skorna nästan innan jag tagit mig ur sängen och går rundan kring sjön. Ju tidigare desto bättre. Blir nästan arg när jag stöter på någon jag känner, du får inte se mig när jag inte är beredd. Organiserar om i städskåpet, lagar mat och fyller lunchlådor till veckans arbetspass. Läser ut en bok, påbörjar en ny. Är för otålig för starter. Ser en säsongsavslutning av Buffy och bekämpar själv apokalypsen i sömnen. Lediga dagar tappar jag snabbt mitt sammanhang, känner mig vilse när timmarna blir för många. Rastlösheten tickar i bröstet.
 
En kväll kommer personer tillbaka som inte längre är en del av mig. Det händer så sällan nu, men det är svindlande när det sker. För en stund blir jag rädd igen. Skräms av ljud och hatar min fantasi för potentiella situationer den skapar i mitt huvud. Det var så många stora delar av mitt liv som lossnade samtidigt, det är kanske inte konstigt att det blivit som det blivit. Och det är knäppt att jag är här, ett år senare eller så, och att livet ser ut som det gör. Att allt är så annorlunda men ändå bra.
 
Jag vaknar ofta och behöver kissa om nätterna. Det har aldrig hänt förut. Linnéa säger att det blir så när man blir äldre. Jag har inte ens fyllt 22. Jag blir obekväm när en kollega kommenterar mitt utseende. En kund frågar om jag är dum i huvudet. På lunchen diskuteras dieter och näringsinnehåll och jag blir så stressad, önskar att vi alla bara kunde äta i fred. Jag väntar på svar som inte kommer. Äter ett helt paket glass själv. Ställer tusen frågor till alla omkring mig. Försöker få klarhet men vet knappt vad det är jag försöker förstå.
12 kommentarer

Någonstans mitt i sommaren

 
Hjärtat klappar, pulsen är normal, lungorna låter som de ska. Alla värden visar normala resultat. Min läkare skickar en remiss. Kanske får jag en kallelse, kanske inte. Just nu spelar det inte så stor roll. Jag mår bra. Faktiskt. Jag gör det. Inte ganska bra. Inte helt okej. Jag mår bra. Punkt. Det är knäppt hur annorlunda allt känns och är. Det i sig lämnar en tomhet inuti. Det är tomt när inte något alltid skaver.
 
Linnéa skaffar katt, jag får mammabesök, en kollega pillar ut en bit tofu ur sin lunchlåda för att jag ska smaka. Jenni och jag hörs över telefon i en och en halv timme efter varje arbetspass. Sommaren passerar av bara farten. På cykeln, alltid i motvind. I kassan, på golvet. Sommarprat i öronen, glittrande sjöar på vägen hem. Jag skriver men ångrar mig. Tänker på så mycket och kommer nog fram till en del, och visst finns det saker jag skulle kunna dela, men så tänker jag på integritet och hur mycket jag egentligen vill ge till vem som helst. Behöver kanske vara rädd om det lilla jag har. Det som är mitt och inte allas.
 
I helgen har jag två dagar ledigt i rad för första och enda gången på fem veckor. Ser fram emot det.
28 kommentarer