En lördagsdejt + tankar om då och nu

 
Hej kompisar! Jag har hämtat mina nya glasögon! De är ganska lika mina första förutom att dessa är bruna istället för svarta, rundade nedtill och har något tunnare bågar.
 
Vet ni vad? Från och med denna vecka är jag ledig varje fredag resten av terminen, bortsett från en redovisningsdag i juni. Är inte det lyx så säg! Denna långhelg har jag passat på att samla bra kompis-poäng (som jag annars är ganska dålig på) genom att passa den enas katt och visa upp den andras lägenhet.
 
 
Igår kom Linnéa till mig och vi lagade svamprisotto och drack vin och såg Melodifestivalen. Så mysigt häng.
 
 
Kolla gullig dejt! 
 
Annars då? Jag har sett OS-avslutningen och vill egentligen skriva milslånga texter om alla känslor, men det är lite fel forum här. Bara så glad att jag blev sportfrälst för åtta år sedan och nu får uppleva storheten i alla historiska ögonblick ett olympiskt spel resulterar i.
 
Jag har makt över min egen tid för kanske första gången någonsin. Jag har kontroll. Behöver inte jaga. Mamma säger i telefonen att hon är stolt över mig, att jag är tillbaka, att allt går bra igen. Det är lätt att bara blicka förbi den trassliga vägen när jag är välfungerande igen. Gammalt gör sig bara påmint den där morgonen jag vaknar alldeles för tidigt. Då vet jag inte hur jag någonsin ska bli kvitt känslan av att vara så lätt att ersätta, så lätt att slänga bort, så lätt att spotta på. Men sysselsättning är medicin och det finns alltid så mycket mer. Det finns alltid så mycket mer.
 
Och där jag är nu. Gråten i halsen när jag vandrar över stadens gator för jag är så tacksam för att relationer faktiskt kan förändras till det bättre med tiden, hur sköra de än har varit. Och tomheten i att behöva släppa, låta någon annan flyga, för mina invändningar spelar inte längre någon roll. Fast jag vill peta på armen och säga "släng inte bort mig så lätt, du om någon borde veta".
36 kommentarer

Om rosa naglar och tidiga morgnar

Angelica och jag en februaridag för tre år sedan.
 
Jag börjar tröttna på vintern nu. Mest som igår, när jag gick fram och tillbaka över hala gator med ett illrött ansikte som resultat av minusgraderna. Till gymmet, hem. Till skolan för att skriva tenta (jo tack, var en poäng från högsta betyg så det var väl lite surt), hem. Till skolan igen för ett seminarium i marknadsrätt, hem.
 
Jag gör mitt bästa för att skynda på våren lite extra. Stryker tre lager rosa lack över varje nagel, klickar hem två blusar utan axlar. Gläds visserligen åt att ljuset varar längre för varje dag (soluppgång 7:15, solnedgång 17:15), det går ju åt rätt håll. Varje år. Tänk att det kommer en vår varje år.
 
OS har fått mig att vakna självmant runt klockan 7 varje morgon. Eller som idag, klockan halv 6. Jag går upp och äter frukost, bäddar rent sängen och lyssnar på podd innan föreläsningen. Älskar att vara uppe tidigt. Känns som att jag tjänar in tid på alla kottar som fortfarande sover. Jag kommer trivas så bra som pensionär.
 
Vardagen känns bra just nu. Jag har koll på studierna, går till gymmet när jag känner för det, håller mig borta från skit och unnar mig en hög dos ingentingtid. Ständigt rädd att något ska störa min trivsamma lunk, men som bekant varar inget för evigt. På gott och ont.
36 kommentarer

Välkommen hem till mig - bo smart på 23 kvadrat

Jag har bott i min studentlägenhet i två och ett halvt år. Det är på tiden att ni får kika in, eller hur?
 
Vitmålad sjukhusväv på väggarna, ett buckligt tak, konstiga vinklar och utbyggnader i väggarna är inte jättekul. Men! Jag är tacksam att jag fick flytta in i en nyrenoverade lägga - jag har en nämligen en ocharmig egenskap som gör att jag äcklas en gnutta av att bo i andras skit (ja ja, folk städar, men folk generellt SUGER på att städa, det är dock en annan diskussion). Kan till och med bli obekväm av att bo på hotell av den anledningen, hur fräscht rummet än är. Detta är eventuellt en skada av att jag föddes pedant och har bott i ett hus som familjen själv byggt sedan jag var typ 6 bast. Slut på rage, förlåt mig.
 
Större delen av mina växter har dött och fruktskålen är tom, men skit samma, välkomna till mina 23 kvadrat!
 
 
Detta är vyn en möts av när en stiger innanför min dörr. Efter dörrmattan finns en trasmatta som min mormor vävt. Mina mor- och farföräldrar lever inte längre, därför tycker jag det är extra kul att ha deras gamla grejer hemma hos mig. Mormors ljusstakar och farmors uppläggningsfat, bland annat.
 
 
Min lilla hall. Som ni ser bygger jag på höjden (är nära att tappa ryggsäckarna i ansiktet varje dag när jag lyfter ner dem - bo smart på 23 kvadrat mhm). På badrumsdörren hänger mindre väskor och tygkassar. Hängare på dörren är en så praktisk grej. Har en på insidan också där jag hänger handdukar och kläder.
 
 
Precis innanför dörren finns mitt pyttekök. Här finns många kryddor och tesorter, och alltid en väldig massa morötter i kylskåpet som i övrigt är ganska tomt.
 
 
Min lilla matplats! Med ett fult (gillar verkligen inte vita bord) utfällbart bord (bo smart på 23 kvadrat mhm). Stolarna hittade jag i garaget och bad pappa måla om. Tackarrr. I dumma snedvinkeln finns en tidskriftsamlare, min kimono och... en påse på golvet. Aja, en kan inte alltid vara smart.
 
 
Om en sätter sig på köksbordet (för det gör en ibland) är detta utsikten. En tv som sällan används, en bäddsoffa (för gäster som en inte vill trängas med på sängens 90 cm - bo smart på 23 kvadrat mhm), en hylla med pennor, böcker, viktiga och oviktiga papper, foton, ljuslyktor, handkräm och annat smått och gott. Och min säng! Den är bra att ha.
 
 
Över sängen finns en hylla fylld med böcker jag ligger alldeles för långt efter med att läsa.
 
 
Bra sak med min lägenhet: Tre väldigt stora fönster med breda fönsterbrädor där jag får plats med högtalare, stora fönsterlampor, ljusslingor och kurslitteratur som inte får plats någon annanstans. Eller mig själv!
 
Det var det, om ni inte är jättenyfikna på mitt badrum vill säga. Varsågoda för husesyn!
 
Några "bo på liten yta"-tips kommer här:
  • Skapa förvaring på platser som inte tar plats. Jag har förvaringslådor på hjul under sängen (döljs bra av sängkappa), hängare över badrumsdörren och hyllor på väggarna. Över garderoberna slänger jag upp sällskapsspel och förvaringsboxar.
  • Gör dig av med saker! Nej, du behöver inte det där du använder en gång om året och nej, du behöver inte 42 ugnsformar i köksskåpet.
  • Små möbler. En får leva med en 90-säng, ett smalt köksbord och en trång soffa. Herregud, det är ju (kanske) inte för alltid.
  • Möbler med fler funktioner. Min soffa är en extra säng, min tv-bänk har plats för förvaring, mina pallar agerar bord åt en korg med småsaker.
  • Dela in ytan i "rum". Med soffan mitt i rummet har jag skapat en indelning mellan kök och resten av lägenheten.
inredning studentlägenhet
24 kommentarer